Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
agnieszka mielczarek jan nowak tomasz gonciarz Slavo Slavo Maja Zych Aleksandra Janewicz (18139 niezalogowanych)
571 Postów
helen :)
(pozazycie)
Wyjadacz
Optimus napisał:

Mozna wytykac czyjas glupote natomiast atak jaki przeprowadzila F to projekcja tego kim bedzie dziecko oraz sposobu wychowania. Nikt nie ma recepty na sukces wiec ja krytykuje,[/quote]

I tu dzieki,bo tez tak uwazam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
strix napisał:

Jak już będziesz miał kredyt hipoteczny, to przeczytaj dokładnie umowę.

i co dalej w zwiazku z tym? no mam kredyt hipoteczny i to nie jeden, analizowalem umowy..i co? Co mi powiesz ciekawego na temat umowy? Czy Twoje doradztwo to tylko " przeczytaj dokladnie umowe"?

Umowy sa rozne, zalezy co wynegocjujesz...

Czekam na rozwiniecie tej rady...moze byc na priva, zeby nie zasmiecac ludziom watku, albo stworz nowy watek, czekam z niecierpliwoscia...moze dowiem sie czegos nowego.....

pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
252 Posty
Kaśka N.
(factorytka)
Stały Bywalec
No to wyprostuje, ja płaciłam 50 NOK za godzine lekcyją (45min), zajęcia odbywały się raz w tygodniu po 3 godziny lekcyjne( 150NOK) co miesięcznie daje 600 NOk, resztę nauczycielsce dopłacała komuna,ach zapomniałabym dodać, za książki i ćwiczenia trzeba było zapłacić samemu 800NOK.

Co wiecej Doradco nie udzielaj się w sprawie kretydów, tak mam dom w kredycie. Przepłacam od całości 300 000 NOK - chyba że kredyt spłace wcześniej, nie dostane za to karnych odsetek. Dom kupiony 2 lata temu za milion - przez 2 lata wartość domu bez remontu oszacowana została na 1 300 000 czyli odsetki "przepłacone" już mi się zwróciły. W tej chwili dom jest po generalnym remoncie (wpakowane 300 000NOK i masa swojej, pracy), wartość terra oszacowała mi na 2 500 000 ... zarobiłam czy nie, znawco od siedmiu boleści?
Dodatkowo, na wypadek niezdolności do pracy lub śmierci zostawiam po sobie w obydwu przypadkach 600 000NOK, na wypadek raka, zawału serca etc. 200 000NOK, jestem zabezpieczona od utraty pracy etc. Za to płace na dwie osoby 500NOK miesiecznie. Proszę nie pisz tu bzdur bo aż żal czytać takiś doinformowany.

A i jeszcze zamiast dopłacać do skattu, ten mi zwraca część podatku, nie dużo, ok 18 000NOk ale zawsze coś.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
Zalozmy nowy watek...bo niepotrzebnie zasmiecamy ten....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
factorytka-jeszcze nie zarobilas

zarobisz jak sprzedasz,puki co masz cos co jest warte tyle dzis,a jutro moze byc warte 10% tego
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
kryss napisał:
factorytka-jeszcze nie zarobilas

zarobisz jak sprzedasz,puki co masz cos co jest warte tyle dzis,a jutro moze byc warte 10% tego

hmm...przeanalizuj rynek nieruchomosci z ostatnich 20 lat, noo chyba ze dojdzie to wojny albo kataklizm, wtedy moze stracic, poki co zarobek jest i bedzie....grunt jest zawsze w cenie...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
501 Postów

(Optimus)
Wyjadacz
kryss napisał:
optimus,nie chodzilo mi o to co napisales w odp.na post -f
bo tu sie zgadzam z toba,ale chyba ktorys raz zauwazylem ze MN bedzie sie cieszyc itd.bo ilosc postow i odslon rosnie itd.
wiec jak inaczej prowadzic rozmowe?
jesli chodzi ci prawde,to chyba nalezy zaczac od odpowiedzi na zasadnicze pytanie;
co dzisiaj jest prawda?

-to co przedstawiaja media?zainteresowane sprzedaza nakladow,ogladalnoscia,a pozniej kasa za tym plynaca.....

-a moze to co mowia/badz czego nie mowia/ urzednicy panstwowi,pod dyktando rzadzacych, w ktorych interesie jest to zeby szaraki wiedzialy to co maja wiedziec a nie to co chcieliby wiedziec.

-chyba ze prawda jest to co mowia inni ludzie,jedni zawistni zazdrosni,inni nachlani,jeszcze inni bijacy poprostu piane bo tak lubia

-czy tez prawda jest to co mowi osoba pokrzywdzona ,czy bezposredni bochater tej czy innej historii..

wiec ktora prawda jest ta prawdziwa prawda?
komu wierzyc a komu nie?
co do twojej osoby to domyslam sie kim jestes,a z czasem przekonam sie czy mam racje

Mysle ze nie chodzi prawde w sensie klasycznym, bardziej o koherencyjna koncepcje prawdy.
O to co wewnetrznie spojne. Ale na to przyjdzie czas.
Napisalem Ci kiedys, ze to eksperyment. Na wyniki jeszcze za wczesnie. Pzdr.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
bizi-nie musze -tez mam mieszkanie w kredycie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
kryss napisał:
bizi-nie musze -tez mam mieszkanie w kredycie

ok
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
79 Postów
M C
(mac_cc)
Początkujący
factorytka napisał:

Reasumując, nic do nikogo nie mam, ale nieprzeciętnie wkurza mnie robienie z siebie ofiary losu, tak jak to uczyniła wielokrotnie Pani H. I wcale nie wierze tą niewinność rodziców.
A na dobranoc dopowiem iż emigrując do innego kraju należy dostosować się do panujących praw, czy to sie komuś podoba czy nie.

1. Ofiara czy też nie. Nie wnikam. Daj nam tylko te mocne dowody na ich winę! Dopiero potem osądzaj. Jeżeli za jakąś pierdołę odbiera się dziecko (krzywdząc przy tym dziecko) to nie jest fair. A jeżeli już odbierają dziecko to niech potem kierują się jego dobrem - a nie oddajemy rodzinom którym państwo daje pieniążki. Dziecko jeżeli ma innych krewnych, którzy mogą zagwarantować mu opiekę, to powinno znaleźć się pod ich opieką (i jest to praktykowane w większości cywilizowanych państw - ale nie Norwegi...)
2. Zgadzam się ze należy dostosować się do panujących praw. Ale to jest obustronne!!! - państwo do którego emigruję ma się wywiązywać również ze swoich obowiązków prawnych wobec imigranta. Do tego ma respektować konwencje i umowy międzynarodowe które to państwo ratyfikowało. Jeżeli tego nie robi (a Norwedzy w sprawie Nikoli złamali konwencje międzynarodowe - i nie ma w tym sprzeczności) to co to za państwo prawa, gdzie przepisy dotyczą imigranta a nie instytucji?

Wstrzymaj się z oceną jak nie znasz sprawy, ja uważam że rodzice słusznie postąpili wracając z Nikolą tu do Polski!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok